3000 éves temetőt találtak Farád mellett

A Nyugat-Dunántúl egyik legnagyobb sírszámú, késő bronzkori temetőjét tárják fel a régészek Farád határában. A szakemberek a csornai elkerülő nyomvonalán dolgoznak, az úgynevezett dámföldi területen, a leendő csomópontnál találtak rá a sírkertre. Czigány Dávid, a feltárást vezető régész a Kisalföldnek elmondta: mintegy 3000 éves temetőről van szó.

A bronzkor kései szakaszára datált sírokban az elhunyt hamvait tartalmazó agyagurnákon kívül egyéb kerámiaedényeket, illetve főként bronzból készült ékszereket és fegyvereket is találtak.

– Eddig száznegyven sírt tártunk fel. A sírok többségét a talajművelés során már megbolygatták, de így is megfigyelhető, amint néhány, nagyobb méretű urnát egy kisebb, szájjal lefelé fordított tállal fedtek le – mondta.
Czigány Dávid hozzátette: a temető teljes feltárása várhatóan nyár elejéig tart. A több generáció temetkezési helyéül szolgáló terület körül azonosították egy település nyomait is.

– Nagy kiterjedésű, késő bronzkori a lakóhely. Cölöpszerkezetes épületek oszlophelyeit, illetve ezekhez tartozó omladékokat találtunk eddig. Ezek a megtelepedési nyomok nagy valószínűséggel egykorúak a temetővel. Viszonyuk pontos tisztázása még a további kutatások feladata – jegyezte meg Ujvári Ferenc, a Rómer-múzeum helyszínen dolgozó régésze.

A lelőhelyről előkerülő fém- és kerámialeleteket restaurálják, az emberi hamvakat antropológus vizsgálja. A bronzkor végén a mai Farád területén élő emberek életkörülményeit, szokásait, kultúráját környezetrégészeti kutatás is segít majd megismerni.
Több lelőhelyen is kutatnak
A győri Rómer Flóris Múzeum régészei dolgoznak Farád határában, a csornai elkerülő nyomvonalán. Több lelőhelyen mintegy száz munkatárs segítségével kutatják a földet.

Forras: kisalfold.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük